O kawie powiedziano już chyba wszystko. Jedni uważają, że jest niezdrowa, bo zakwasza organizm, inni że jak najbardziej wskazana, bo pomaga podkręcić metabolizm, poprawia krążenie krwi i jest bogata w antyoksydanty. No, cóż nie muszę chyba pisać, do której grupy się zaliczam? Uwielbiam kawę! Lubie ją pić na mieście, w pracy, lubię brać na wynos na spacer, lubię przysiadać na szybkie capuccino. Najmilsza jest kawa w kawiarni, którą delektujemy się razem z Magdą, ale niestety to nie zdarza się tak często, jakbyśmy chciały. Ale najważniejsza jest pierwsza kawa wypijana rano w domu. Z pewnością nie raz napiszemy jeszcze o sposobach parzenia, ale dzisiaj chciałabym podzielić się z wami refleksją o tym, jak inaczej smakują ziarna świeżo zmielone. Wiele lat temu w profesjonalnym sklepie z kawą ekspedientka wytłumaczyła mi na czym polega różnica między kawą mieloną w młynku elektrycznym i ręcznym. Otóż ten elektryczny tnie ziarna i nagrzewa powodując, że ulatuje z nich aromat. Młynek ręczny rozgniata, a nie tnie, ziarna i nie podgrzewa ich. Oczywiście, jak nietrudno się domyślić wyszłam wtedy ze sklepu z młynkiem ręcznym. Do dziś uwielbiam zapach, który się roztacza podczas przesypywania zmielonej kawy z szufladki młynka do kafeterki. Smak takiego napoju też jest głębszy i bardziej intensywny. Mielenie zajmuje rano nie więcej niż trzy, cztery minuty. Warto wygospodarować ten czas, by cieszyć się najwyższą jakością kawy. Fajnie jest eksperymentować kupując różne rodzaje kawy. Już podczas mielenia czuje się różnicę – jedne ziarna są bardziej miękkie, inne twarde. Myślę, że mielenie można też potraktować, jako mini trening mięśni rąk, ale dobrze jest się wówczas nauczyć mielić raz prawą, a raz lewą ręką, żeby budować masę symetrycznie :).

No i nic na siłę, ja zawsze mam w szafce paczkę mielonej kawy, gdyby niezapowiedziane wydarzenia, czy po prostu trudny poranek nie pozwoliły wygospodarować nawet pół minuty na kawowo-młynkowy luksus.

Ania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *